Rybízy
Rybízy patří mezi nejspolehlivější ovocné keře – rychle plodí, jsou odolné a nenáročné na stanoviště. V sortimentu najdete červené, bílé i černé odrůdy, keřové i na kmínku. Vhodné pro výsadbu do menších zahrad, smíšených záhonů i na okraj pozemku.
Nejprodávanější

‘Gloire de Sablons’ je starší francouzská odrůda růžového rybízu, oblíbená pro svou jemně sladkou dezertní chuť a atraktivní vzhled. Ve stromkové formě působí přehledně, sklizeň je pohodlná a údržba jednoduchá. Plody jsou středně velké, růžové až růžově žíhané, uspořádané ve středně dlouhých až dlouhých hroznech. Dozrávají v červenci, někdy až začátkem srpna, a hodí se k přímé konzumaci i do dezertů, džemů či šťáv.

‘Ben Hope’ je moderní odrůda černého rybízu, ceněná zejména pro vysokou odolnost vůči chorobám a škůdcům. Ve stromkové formě se snadno pěstuje a sklízí, proto je ideální i do běžných zahrad. Plody jsou středně velké až velké, s typickou aromatickou chutí černého rybízu, vhodné k přímé konzumaci i na šťávy, džemy či mražení.

‘Umka’ je spolehlivá odrůda bílého rybízu, která se vyznačuje pravidelnou a vysokou úrodností. Plody jsou větší, bílé až nažloutlé, uspořádané v dlouhých hroznech. Mají příjemnou sladkokyselou chuť a univerzální využití. Stromková forma zajišťuje snadný sběr a přehlednou údržbu.

‘Red Lake’ je tradiční americká odrůda červeného rybízu, oblíbená pro dlouhé hrozny a velké, sladší bobule. Ve stromkové formě působí přehledně, umožňuje pohodlný sběr a snadnou údržbu. Plody dozrávají v polovině července, mají příjemnou sladkokyselou chuť s vyšším podílem sladkosti, proto se hodí i k přímému konzumu.

‘Rolan’ je holandská odrůda červeného rybízu, která vyniká dlouhými hrozny s velkými bobulemi jasně červené barvy. Ve stromkové formě se snadno sklízí a působí přehledně i v menších zahradách. Plody dozrávají v polovině července, mají osvěžující sladkokyselou chuť a jsou vhodné k přímému konzumu i dalšímu zpracování. Odrůda je ceněna pro svou vysokou a pravidelnou plodnost a dobrou odolnost proti chorobám.

‘Jonkheer van Tets’ (zkráceně J.V. Tets) je osvědčená raná odrůda červeného rybízu. Ve stromkové formě tvoří přehlednou korunu a dlouhé, hustě nasazené hrozny jasně červených bobulí. Plody dozrávají už na přelomu června a července, chuť je svěžě sladkokyselá, ideální k přímé konzumaci i zpracování. Odrůda je samosprašná, plodná a spolehlivá.

Rybíz černý ‘Ben Sarek’ (Ribes nigrum ‘Ben Sarek’) je ranější, kompaktní odrůda určená i do malých zahrad. Krátké, pevné hrozny nesou velké, téměř černé bobule dozrávající už od poloviny července. Keř dorůstá jen 100 – 120 cm, vykazuje výbornou odolnost vůči americkému padlí a vyniká vysokou zimovzdorností, takže spolehlivě plodí i v chladnějších polohách.

Rybíz červený (Ribes rubrum ‘Jonker van Tets’) je raná odrůda červeného rybízu, která se vyznačuje vysokou úrodností a velmi chutnými, středně velkými až většími bobulemi uspořádanými v dlouhých hroznech. Plody dozrávají brzy v létě a mají vyrovnanou, příjemně nakyslou chuť, bohatou na vitamín C. Keř je nenáročný na pěstování, vyžaduje hlavně dostatek slunce a pravidelnou zálivku.

‘Blanka’ je pozdní odrůda bílého rybízu, vyšlechtěná v Česku. Patří mezi nejúrodnější odrůdy a je ceněna pro velké bobule v dlouhých hroznech, které dozrávají až koncem července. Ve stromkové formě působí přehledně, sklizeň je pohodlná a koruna se snadno udržuje. Plody mají sladkokyselou chuť s vyšším podílem sladkosti, a proto se hodí i k přímému konzumu.

Rybízoangrešt 'Josta' je odolný a silně rostoucí keř, který kombinuje chuť rybízu a angreštu. Plody jsou tmavé, šťavnaté a výborné k přímé konzumaci i zpracování. Keř je vhodný do slunných i chladnějších lokalit a vyznačuje se vysokou mrazuvzdorností i odolností vůči chorobám.

Rybíz bílý 'Werdavia' je oblíbená odrůda bílého rybízu se středně velkými, průsvitnými bobulemi, které dozrávají obvykle v červenci. Bobule mají jemně sladkokyselou chuť a hodí se pro přímou konzumaci, marmelády i mražení. Keř roste do výšky 1–1,2 m, je mrazuvzdorný a nevyžaduje složitou péči.
Rybízy nejlépe rostou v mírně vlhké, výživné a dobře propustné půdě. Vysazují se na jaře nebo na podzim, ideálně na plně osluněné nebo lehce přistíněné stanoviště. Červené a bílé rybízy tvoří úrodu na dvouletém dřevě, u černého rybízu plodí převážně jednoleté výhony – proto je důležitý správný řez. Doporučujeme pravidelné mulčování a hnojení na jaře i po sklizni. Pro úspěšnou úrodu je klíčové každoroční prosvětlení keře a zmlazování.
👉 Jak chránit okolí keře po výsadbě – mulčování a textilie
Ovocné dřeviny – výsadba, výběr a péče v kostce
Časté dotazy k rybízům
Kdy je nejlepší sázet rybízy?
Na jaře nebo na podzim, ideálně na plně osluněné nebo mírně přistíněné stanoviště.
Jakou půdu rybízy potřebují?
Mírně vlhkou, výživnou a dobře propustnou. Nesnášejí dlouhodobé přemokření.
Na jakém dřevě rybízy plodí?
Červené a bílé rybízy plodí na dvouletém dřevě, černý rybíz hlavně na jednoletých výhonech. Proto je správný řez klíčový.
Jak pečovat o rybízy po výsadbě?
Doporučuje se pravidelné mulčování, hnojení na jaře a po sklizni a každoroční prosvětlovací řez.