Rybízy
Rybízy patří mezi nejspolehlivější ovocné keře – rychle plodí, jsou odolné a nenáročné na stanoviště. V sortimentu najdete červené, bílé i černé odrůdy, keřové i na kmínku. Vhodné pro výsadbu do menších zahrad, smíšených záhonů i na okraj pozemku.
Nejprodávanější

Rybíz černý ‘Ben Sarek’ (Ribes nigrum ‘Ben Sarek’) je ranější, kompaktní odrůda určená i do malých zahrad. Krátké, pevné hrozny nesou velké, téměř černé bobule dozrávající už od poloviny července. Keř dorůstá jen 100 – 120 cm, vykazuje výbornou odolnost vůči americkému padlí a vyniká vysokou zimovzdorností, takže spolehlivě plodí i v chladnějších polohách.

Rybíz červený ‘Rovada’ (Ribes rubrum ‘Rovada’) je osvědčená pozdní odrůda ceněná pro mimořádně dlouhé hrozny s velkými, jasně červenými bobulemi. Dozrává na přelomu července a srpna, vyznačuje se vysokou cukernatostí i šťavnatostí a vykazuje velmi dobrý zdravotní stav, zejména odolnost k americkému padlí. Vzpřímený keř (1,6 – 1,8 m) plodí brzy po výsadbě a v dobrých podmínkách dává 5 – 7 kg bobulí ročně.

Rybíz bílý (Ribes rubrum ‘Zitavia’) – sladce aromatické, průsvitné hrozny pro letní sklizeň
’Zitavia’ je moderní odrůda bílého rybízu s dlouhými hrozny velkých, téměř průsvitných bobulí. Plody dozrávají koncem června až začátkem července, mají příjemně nasládlou chuť s nižší kyselostí než červené rybízy a jsou výborné k přímé konzumaci, do moučníků i k mražení. Keř roste vzpřímeně, dosahuje 1,4 – 1,6 m, plodí brzy po výsadbě a je velmi odolný proti americkému padlí.

Rybíz červený (Ribes rubrum ‘Jonker van Tets’) je raná odrůda červeného rybízu, která se vyznačuje vysokou úrodností a velmi chutnými, středně velkými až většími bobulemi uspořádanými v dlouhých hroznech. Plody dozrávají brzy v létě a mají vyrovnanou, příjemně nakyslou chuť, bohatou na vitamín C. Keř je nenáročný na pěstování, vyžaduje hlavně dostatek slunce a pravidelnou zálivku.

Rybízoangrešt 'Josta' je odolný a silně rostoucí keř, který kombinuje chuť rybízu a angreštu. Plody jsou tmavé, šťavnaté a výborné k přímé konzumaci i zpracování. Keř je vhodný do slunných i chladnějších lokalit a vyznačuje se vysokou mrazuvzdorností i odolností vůči chorobám.

Rybíz 'Witte Hollander' je oblíbená odrůda bílého rybízu s velkými, průsvitně bílými bobulemi, které mají jemnou, sladkokyselou chuť. Bobule dozrávají v červenci, rostou ve středně dlouhých hroznech a jsou skvělé k přímé konzumaci i ke zpracování na džemy, sirupy a vína. Keř dorůstá do výšky 1–1,5 m, je mrazuvzdorný a nenáročný na pěstování.

Rybíz bílý 'Werdavia' je oblíbená odrůda bílého rybízu se středně velkými, průsvitnými bobulemi, které dozrávají obvykle v červenci. Bobule mají jemně sladkokyselou chuť a hodí se pro přímou konzumaci, marmelády i mražení. Keř roste do výšky 1–1,2 m, je mrazuvzdorný a nevyžaduje složitou péči.

Rybíz černý 'Titania' je oblíbená a výnosná odrůda černého rybízu, ceněná pro velké a aromatické bobule. Keř dosahuje středního až silnějšího vzrůstu (cca 1,2–1,5 m) a je odolný vůči chorobám (zejména padlí). Bobule dozrávají obvykle v červenci, mají výraznou chuť a vysoký obsah vitamínu C. Tato odrůda se výborně hodí pro přímou konzumaci, výrobu džemů, sirupů či mražení.
Rybízy nejlépe rostou v mírně vlhké, výživné a dobře propustné půdě. Vysazují se na jaře nebo na podzim, ideálně na plně osluněné nebo lehce přistíněné stanoviště. Červené a bílé rybízy tvoří úrodu na dvouletém dřevě, u černého rybízu plodí převážně jednoleté výhony – proto je důležitý správný řez. Doporučujeme pravidelné mulčování a hnojení na jaře i po sklizni. Pro úspěšnou úrodu je klíčové každoroční prosvětlení keře a zmlazování.
👉 Jak chránit okolí keře po výsadbě – mulčování a textilie