Letní hrušně

Letní hrušně dozrávají už od července a přinášejí první sladké plody sezóny. Jsou ceněny pro svou šťavnatou, máslovitou dužninu a osvěžující chuť, která se hodí k přímé konzumaci i do lehkých letních dezertů. Díky ranému zrání bývají méně vhodné ke skladování, ale naopak vyniknou jako ovoce k okamžitému použití.

Nejprodávanější

3 položek celkem
hrusen williamsova cervena semenac letni odruda cervene plody
Předprodej – dodání podzim 2025
266,96 Kč bez DPH
299 Kč

Hrušeň (Pyrus communis) ‘Williamsova červená’ na semenáči – oblíbená letní odrůda se středně velkými až velkými červeně zbarvenými plody. Sklízí se koncem srpna, určena k okamžité konzumaci nebo rychlému zpracování. Dužnina je sladká, šťavnatá a aromatická. Strom roste bujně, dosahuje výšky 5–6 m.

Kód: 45992
"Hrušeň 'Williamsova' (Pyrus communis 'Williamsova') – částečně samosprašný, mrazuvzdorný ovocný strom se sladkými a šťavnatými plody, sklizeň na přelomu srpna a září
Předprodej – dodání podzim 2025
266,96 Kč bez DPH
299 Kč

Šťavnatá, máslová a aromatická hrušeň s tradiční chutí. Osvědčená odrůda pro přímý konzum i pálení. Vysoký strom s dlouhou životností, semenáčová podnož.

Kód: 30278
hrusen clappova zrale plody na vetvi v letnim svetle
Předprodej – dodání podzim 2025
266,96 Kč bez DPH
299 Kč

Hrušeň 'Clappova' je oblíbená a velmi raná letní odrůda s nápadnými, středně velkými až většími plody, které mají žlutozelenou slupku často s červeným líčkem. Dužnina je máslovitá, šťavnatá a sladce navinulá, ideální pro přímou konzumaci i lehké kuchyňské zpracování. Jedná se o prostokořenný čtvrtkmen na hruškovém semenáči, který dorůstá do 3–4 m, vhodný pro středně velké zahrady.

Kód: 22274

Dolní popisek kategorie
Mezi nejznámější letní odrůdy patří například Clappova, Williamsova či Paula, které se liší velikostí plodů, intenzitou chuti i nároky na stanoviště. Stromy vyžadují slunné a chráněné místo, propustnou půdu a dostatek vláhy. Rané hrušně jsou citlivější na jarní mrazy, proto je vhodné vybírat polohy s mírným klimatem.

Letní hrušky se sklízejí v červenci a srpnu, kdy je jejich chuť nejvýraznější. V kuchyni se využívají čerstvé, do ovocných salátů, na dezerty i k výrobě šťáv.

👉 Přehled podnoží ovocných stromů – co znamenají a jak vybírat