Dánská jablečná delikatesa æblekage – vrstvy jablek, křupavé strouhanky a krému

Dnes jsme si pro vás připravili recept, který navazuje na právě vrcholící sklizeň letních jablek. Pokud máte zahradu, určitě teď řešíte, jak využít plody odrůd, které dozrávají v srpnu a září. Jednou z neotřelých možností je dánský dezert æblekage – vrstvená kombinace podušených jablek, křupavé strouhanky a smetany, která nepotřebuje troubu a skvěle vystihuje atmosféru pozdního léta.


Ingredience (na 4 porce)

  • 600 g letních jablek

  • 2 lžíce vody

  • 2 lžíce cukru (dle sladkosti jablek)

  • špetka skořice nebo vanilky

Karamelizovaná strouhanka

  • 100 g čerstvé strouhanky

  • 50 g másla

  • 2 lžíce cukru

Krém

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 1 lžíce moučkového cukru

  • vanilkový lusk nebo extrakt


Postup

  1. Jablečná vrstva
    Oloupejte a nakrájejte jablka, krátce je poduste s trochou vody a cukru. Dochutit můžete skořicí nebo vanilkou. Nechte vychladnout.

  2. Strouhanka
    Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a cukr, míchejte do zlatava. Vznikne křupavá, lehce karamelová směs.

  3. Krém
    Ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vanilkou do pevna.

  4. Vrstvení
    Do skleniček nebo misek dávejte střídavě jablka, strouhanku a krém. Opakujte 2–3 vrstvy. Nahoru zakončete šlehačkou a posypkou strouhanky.


Variace

  • Přidejte nasekané lískové ořechy nebo mandle do strouhanky.

  • Zkuste kombinaci jablek a hrušek.

  • Místo smetany lze použít i řecký jogurt pro lehčí verzi.


Shrnutí

Æblekage je dánský dezert, který nepotřebuje troubu a vynikne právě s letními jablky. Je rychlý, svěží a ideální, když chcete využít vlastní úrodu jinak než v klasickém koláči.


📘 Článek připravil tým ZC Smaragd