Dnes jsme si pro vás připravili recept, který navazuje na právě vrcholící sklizeň letních jablek. Pokud máte zahradu, určitě teď řešíte, jak využít plody odrůd, které dozrávají v srpnu a září. Jednou z neotřelých možností je dánský dezert æblekage – vrstvená kombinace podušených jablek, křupavé strouhanky a smetany, která nepotřebuje troubu a skvěle vystihuje atmosféru pozdního léta.
Ingredience (na 4 porce)
-
600 g letních jablek
-
2 lžíce vody
-
2 lžíce cukru (dle sladkosti jablek)
-
špetka skořice nebo vanilky
Karamelizovaná strouhanka
-
100 g čerstvé strouhanky
-
50 g másla
-
2 lžíce cukru
Krém
-
200 ml smetany ke šlehání
-
1 lžíce moučkového cukru
-
vanilkový lusk nebo extrakt
Postup
-
Jablečná vrstva
Oloupejte a nakrájejte jablka, krátce je poduste s trochou vody a cukru. Dochutit můžete skořicí nebo vanilkou. Nechte vychladnout. -
Strouhanka
Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a cukr, míchejte do zlatava. Vznikne křupavá, lehce karamelová směs. -
Krém
Ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem a vanilkou do pevna. -
Vrstvení
Do skleniček nebo misek dávejte střídavě jablka, strouhanku a krém. Opakujte 2–3 vrstvy. Nahoru zakončete šlehačkou a posypkou strouhanky.
Variace
-
Přidejte nasekané lískové ořechy nebo mandle do strouhanky.
-
Zkuste kombinaci jablek a hrušek.
-
Místo smetany lze použít i řecký jogurt pro lehčí verzi.
Shrnutí
Æblekage je dánský dezert, který nepotřebuje troubu a vynikne právě s letními jablky. Je rychlý, svěží a ideální, když chcete využít vlastní úrodu jinak než v klasickém koláči.
📘 Článek připravil tým ZC Smaragd