Choroby a škůdci paprik (Capsicum annuum) – jak rozpoznat problémy a chránit rostliny přirozenou cestou

Choroby a škůdci paprik (Capsicum annuum) se objevují hlavně při kolísání teplot, přemokření a zahuštěném porostu. Včasné rozpoznání příznaků a prevence rozhodují o úspěchu. Zaměřte se na vyrovnanou zálivku, vzdušné pěstování, střídání stanovišť a pečlivou hygienu porostu. Níže najdete rychlého průvodce nejčastějšími problémy i šetrnými zásahy.

choroby-paprik-napadene-plody-s-plisni-na-stonku-v-letnim-svetle

 🧩 Jak rychle poznat problém

Hniloba květního konce (nedostatek Ca): tmavé propadlé skvrny na špičce plodu, často po výkyvech zálivky.

Plísně a skvrnitosti: hnědé/olivové skvrny na listech a plodech, šíření za vlhka a chladu.

Spála od slunce: bělavé až žluté vypálené skvrny na osluněné straně plodu.

Mšice, svilušky, molice: zkroucené listy, medovice, jemné pavučinky, tečkování.

🌿 Prevence je základ

Udržujte rovnoměrnou vlhkost (mulč), zalévejte ke kořenům, větrejte skleník. Dodržujte střídání stanovišť a nepěstujte papriky po rajčatech či bramborách. Při výsadbě používejte zdravé sazenice a čisté nádoby, nářadí pravidelně dezinfikujte.

🦟 Škůdci a šetrné zásahy

Mšice: sprcha vodou, draselné mýdlo, podpora slunéček a pestřenek.

Sviluška chmelová: zvýšit vzdušnou vlhkost, omývat listy, nasadit dravé roztoče Phytoseiulus.

Molice: žluté lepové desky, větrání, biologická ochrana (parazitické vosičky).

🍃 Hlavní choroby a co s nimi

Hniloba květního konce (Ca deficit): stabilní zálivka, doplnit vápník (kořenově i listově), omezit přehnojení dusíkem.

Plísně a skvrnitosti listů: prosvětlit porost, zalévat ke kořenům, střídat přírodní posilující postřiky (přeslička, bikarbonát); napadené části odstranit mimo kompost.

Bakteriální skvrnitost: vyřadit silně napadené rostliny, nepřemokřovat, v budoucnu volit osivo/sazenice z jistého zdroje.

Virové mozaiky: mozaikové kresby a deformace – napadené rostliny odstranit, omezit přenašeče (mšice), dezinfikovat nářadí.

🧪 Přírodní postřiky a výživa listem

Střídejte kopřivový výluh (posílení), přesličku (křemík – zpevnění pletiv) a bikarbonátové roztoky (potlačení padlí). Listový Ca pomáhá proti hnilobě konců plodů; K podporuje vybarvení a chuť.

⚖️ Kdy sáhnout po chemii

Při silném tlaku choroby a neúčinnosti šetrných metod. Volte přípravky povolené pro jedlé plodiny, držte se ochranných lhůt a střídejte účinné látky, abyste předešli rezistenci. 


❓ Časté dotazy

Proč paprikám černají špičky plodů?

Jde o hnilobu květního konce – stabilizujte zálivku, doplňte vápník a snižte dusík. Pomáhá i Ca postřik na list.

Jak omezit mšice bez chemie?

Pravidelná sprcha listů, draselné mýdlo a podpora přirozených predátorů (slunéčka, pestřenky). Pomohou i lepové desky.

Co s bílými, jakoby spálenými skvrnami na plodech?

Je to spála od slunce – přistínit, zajistit vyrovnanou zálivku a více listové hmoty okolo plodů.


📚 Související články

Hnojení a zálivka paprik (Capsicum annuum) – kdy a čím podpořit růst i bohatou úrodu

Jak přizpůsobit zálivku podle vývoje rostlin – semena vs. sazenice

🧭 Vyrovnaná zálivka, vzdušný porost a průběžné prosvětlování jsou nejlepší obranou před chorobami paprik.

👉 Zpět na přehled témat: Papriky (Capsicum annuum) – výsadba, pěstování, hnojení a ochrana úrody

📘 Článek připravil tým ZC Smaragd