Letní hruška jinak – jednoduchý dezert s vůní vanilky a bylinkovým tónem

22.08.2025

Srpen je čas, kdy dozrávají první hrušky – sladké, šťavnaté a voňavé. A právě teď je ideální chvíle ukázat, že z hrušky nemusí být jen kompot nebo štrúdl. I z pár jednoduchých surovin dokážete vytvořit dezert, který vypadá slavnostně a chutná neobyčejně.


Suroviny (pro 2 osoby)

  • 2 zralé letní hrušky (např. Clappova nebo Williamsova)

  • 200 ml bílého vína nebo jablečného moštu

  • 1 lžíce medu

  • ½ vanilkového lusku nebo špetka mleté vanilky

  • hrst vlašských nebo lískových ořechů

  • pár lístků čerstvé máty nebo meduňky

  • volitelně: kopeček smetanového jogurtu nebo ricotty


Postup

  1. Hrušky rozpulte a zbavte jádřinců.

  2. V rendlíku zahřejte víno nebo mošt s medem a vanilkou.

  3. Přidejte hrušky a pošírujte je 10 minut na mírném ohni, dokud nezměknou.

  4. Ořechy nasekejte a krátce opražte na suché pánvi.

  5. Hrušky podávejte přelité šťávou, posypané ořechy a ozdobené lístky máty.


Tipy pro dokonalý výsledek

  • Hrušky volte dobře vyzrálé, ale ještě pevné – při pošírování si udrží tvar.

  • Pokud nechcete používat víno, výborně funguje i jablečný mošt.

  • Ořechy můžete nahradit pistáciemi pro výraznější barvu.


Servírování

Podávejte na dezertním talíři s kopečkem jogurtu nebo ricotty. Kontrast teplé hrušky a studeného krému dodá dezertu lehkost a svěžest.


Závěr

Letní hruška je skvělým důkazem, že i z obyčejného ovoce ze zahrady můžete připravit něco výjimečného. Pokud vás zajímá nejen kuchyňské, ale i pěstitelské využití hrušní, nahlédněte do našeho výkladu 👉 Hrušně – odrůdy, výsadba, řez a sklizeň

📘 Článek připravil tým ZC Smaragd