Celer řapíkatý Malachit – pěstování, výsev, výsadba a sklizeň výnosné zelené odrůdy

Celer řapíkatý Malachit je výnosná odrůda se silnými, křehkými a šťavnatými zelenými řapíky. Tvoří kompaktní růžici, která umožňuje postupnou sklizeň jednotlivých řapíků i celých rostlin od léta až do podzimu. Při správné zálivce a výživě poskytuje dlouhé období sklizně a univerzální surovinu pro studenou i teplou kuchyni.

celer-rapikaty-malachit-silne-zelene-rapiky-a-svezi-listy-na-drevenem-stole

🟢 Charakteristika odrůdy Malachit

Malachit je odrůda řapíkatého celeru se silnými, křehkými a šťavnatými řapíky s intenzivně zelenou barvou. Rostlina vytváří kompaktní růžici, vhodnou jak pro postupnou sklizeň jednotlivých řapíků, tak pro sklizeň celých rostlin. Při dobré péči poskytuje stabilní úrodu po velkou část sezóny a je vhodná pro zahrady i větší výsadby.

Pro výsev je odrůda dostupná také jako celer řapíkatý Malachit – osivo, vhodné pro předpěstování i přímý výsev do záhonů.

🟢 Výsev a předpěstování sazenic

Řapíkatý celer má delší vegetační dobu, proto se nejčastěji pěstuje z předpěstovaných sazenic. Výsev probíhá od ledna do března do výsevního substrátu. Semena klíčí pomalu, proto je důležitá stálá vlhkost a teplota. Jakmile rostlinky vytvoří první pravé listy, je vhodné je přepikýrovat do sadbovačů nebo menších květináčů, aby zesílil kořenový systém.

🟢 Výsadba na záhon a do nádob

Po zpevnění a otužení sazenic se Malachit vysazuje do sponu přibližně 40 × 30 cm. Stanoviště by mělo být slunné a chráněné před větrem. Půda má být humózní, hlubší a stále vlhká. Odrůda se hodí i do větších nádob s dostatkem substrátu a pravidelnou zálivkou.

🟢 Zálivka, výživa a péče

Řapíkatý celer je náročný na vodu – vyžaduje stálou, rovnoměrnou vlhkost půdy. Dlouhodobé sucho vede k vláknitým a tvrdším řapíkům, přemokření zase zvyšuje riziko hniloby. Pravidelné přihnojování a mulčování podporuje tvorbu silných, šťavnatých řapíků.

🟢 Termíny sklizně a způsob řezu

První sklizeň je možná od července a pokračuje až do podzimu podle růstu. Řapíky lze odřezávat postupně od okraje růžice, nebo sklízet celé rostliny seřezáním těsně nad povrchem půdy. Pravidelný odběr podporuje tvorbu nových řapíků.

🟢 Využití v kuchyni

Řapíky jsou vhodné k přímému konzumu, do salátů, polévek, vývarů i restovaných směsí. Lze je zamrazit nebo nasušit. Díky jemné chuti se dobře kombinují s další zeleninou i bylinkami.

🟢 Proč pěstovat celer Malachit

Malachit je spolehlivá, výnosná odrůda s dlouhou dobou sklizně. Poskytuje jemné, křehké řapíky a dobře roste jak na záhonu, tak v nádobách. Je vhodná pro začínající i zkušené pěstitele.

Časté dotazy

Jak zabránit vláknatým řapíkům?

Klíčová je pravidelná zálivka, dostatek živin a mulčování půdy. Při suchu řapíky dřevnatějí.

Je Malachit vhodný pro pěstování v nádobách?

Ano, daří se v hlubších truhlících s kvalitním substrátem, pravidelnou zálivkou a slunným umístěním.

Lze řapíky celeru Malachit zamrazit?

Řapíky lze nakrájet, krátce blanšírovat a zamrazit. Po rozmrazení se hodí do polévek, omáček a dušených směsí.


📚 Související články

👉 Celer bulvový Albin – pěstování, výsev, výsadba a sklizeň bílé kuchyňské odrůdy

👉 Listová zelenina – výsadba, pěstování, hnojení a sklizeň salátů, špenátu a další zeleniny

🧭 Řapíkatý celer Malachit je ideální volbou pro dlouhé období sklizně i univerzální kuchyňské využití.

👉 Zpět na přehled témat: Kořenová zelenina – výsev, pěstování, výživa a skladování úrody

📘 Článek připravil tým ZC Smaragd